Tuesday, March 17, 2009

Acid-base status



sangat suka algorithm nie.. seriously sangat suka.. sangat bermanfaat untuk menyelesaikan acid-base status of patient dalam trigger yang memeningkan itu (aku je kot yang pening)..

INGAT SAMPAI MATI!!!! (HOHOHO)

p/s: x paham, datang berguru dengan aku eh...

6 comments:

Ibnu Shaukani on March 12, 2009 at 8:19 AM said...

mawardi, aku dah post dah gamba ni, cuba tgk2 post2 lama..huhu

Mody on March 12, 2009 at 8:37 AM said...

xpe, ulang lagi dan lagi kan bagus.. hoho

ainaa ismail on March 12, 2009 at 10:03 AM said...

metabolic alkalosis compensate by respirtory acidosis.so mcm mna respiratory acidosis berlaku?hyper or hypoventilate?

Miss Independent on March 12, 2009 at 10:34 AM said...

respiratory acidosis-> aim utk hypercapnia kan, so hypoventilate la kan?

btol x incik mody?

Ibnu Shaukani on March 12, 2009 at 12:27 PM said...

ena, pada pandangan aku, since HCO3 die sgt tinggi, so dia akan simpan CO2 dia, untuk apa? untuk membentuk H+ yang boleh bufferkan semula the HCO3 yang berlebihan tu..utk retain CO2-> hypoventilate.

for that reason, i agree with the MYSTERIOUS Miss Independent =P

Ibnu Abas on March 30, 2009 at 2:17 PM said...

berguna kan algorithm nie semalam???

syukurnya Ya Allah~~

 

the power of sharing Copyright © 2008 Black Brown Art Template by Ipiet's Blogger Template