Thursday, March 19, 2009

Oppurtunistic fungal infection


1) Describe the abnormality in picture A (1m)

2) What is the name of procedure B (1m)

3) Name the culture C and organism isolated (2m)

4) What is your provisional diagnosis (1m)

5) Give three predisposing factor for (4) to occur (3m)

6) Give two drugs to give to this patient (2m)

** Answer is provided below.. as usual, please do it on your own first.. And once again, MAWARDI and AZIZI jgn jeles.. dah jadi trademark ku dah lepas ni akan taruk picture after post.. hohohoho Merry Study!




(hehehe walaupun warna kulit hamper2 same tp kitorang bukan adik beradik.. Mungkin jadi sedare nanti bila die masuk Islam..hihihi doakan dia agar masuk Islam ek!Ameen!)

Answer

1) Thick, white-cream, raised and velvety lesion on tongue (oral thrust)

2) Esophagogastroduodenoscopy. (jangan tulis endoscopy.. Kena spesifik nama)

3) Blood culture, Candida albicans

4) Candidosis

5)

a) Immunodeficency (AIDS)

b) Prolong use of corticosteroid

c) Uncontrolled diabetes

d) Pregnancy

6)

a) Anti fungal (Nystatin, fluconazole,amphotericin B)




9 comments:

Miss Independent on March 19, 2009 at 12:42 PM said...

salam.....

tumpang tnya, candida boleh culture kat plate apa lagi selain SDA? sbb pic kat atas tu plate warna merah. plate apa ek?

thanks (in advance, sbb jwb soalan saya =))

gg on March 19, 2009 at 3:58 PM said...
This comment has been removed by the author.
gg on March 19, 2009 at 4:00 PM said...

yup... aku pown tertanya2, Candida sp. bole ke culture atas Blood Agar,m klau bole, blh nyatekan x, die a,B or gamma hemolysis?

secondly, klau soklan tanya camni: "Name the culture C and organism isolated (2m)",is it okkay tok answer "Blood Culture and Candida albicans" or, kne lg spesifik eg: SDA, Blood agar, TCBS dsb, most likely organism, Candida albicans

pondering...
tq

Jacknaim on March 19, 2009 at 6:06 PM said...

salam.!!
To Ghani.. aku x pasti la.. rase better cm ko cakap kot..kita spesifikkan seberapa yg boleh (mcm kuar je..huhu).

yg soklan 3 culture die kat atas plate blood agar.. candida leh diculture kat atas plate agar gak..dia bkn hemolysis cuma yeast akan produce moist, opaque colonies kat atas blood agar. dia x spesifik..

kan ingat kan function agar plate
1) growth (nutrient agar)
2) Differential (mcm kalau guna SDA)
dan ape lg ek function dia..huhu

agar lain yg leh guna utk culture benda ni ialah biggy agar, potato dextrose agar, dan ade beberapa lagi yg X PERLU KITA TAHU.. tp still ade lg contohnya kalau check tenet mesti ada explain pasal TOC agar[Tween 80, oxgall, caffeic acid, and Davis agar]



YANG PENTING INGAT
Sebaroud Dextrose Agar (white-creamy colonies) and Blood agar...

Ibnu Shaukani on March 19, 2009 at 10:25 PM said...

bila naim letak gamba lagi kat artikel ni, seolah2 mencabar kuasa speaker (admin) blog ni!! =P

Ibnu Abas on March 20, 2009 at 1:04 AM said...

entah.. kalau kuasa speaker tercabar, kuasa mursyidul am lagi tergugat...

x boleh jadi ni azizi.. kena buat sidang bawah pkok nie... huh!!!!!!

INFINITY on March 20, 2009 at 1:47 AM said...

Erk!
Hahahhaa. Gilalah.

gg on March 20, 2009 at 2:47 AM said...

kuase penasehat parti lagi tercabar taw... uwek :)

Ibnu Shaukani on March 20, 2009 at 6:36 AM said...

owh, ada penasihat ka? terlupa plak..hohoho~

 

the power of sharing Copyright © 2008 Black Brown Art Template by Ipiet's Blogger Template