Thursday, March 12, 2009

Snippet 1


Assalamualaikum dan salam sejahtera semua,

Apa khabar? Iman sihat? Semoga sentiasa dalam redha Allah.

Minggu lepas saya dan beberapa sahabat ada berjumpa dengan Dr Wan Zaidah, pemangku pengerusi Fasa 2. Beliau menyatakan bahawa result akan keluar dalam minggu hadapan, tapi bak kata YAB Menteri Besar Tahun 3, 16 Mac keputusan akan diumumkan.

So, be prepared ye. No matter what your result is, just move forward. Tekadkan hati dan kuatkan semangat untuk menghadapi Pro 2.

Dan, as usual, kita akan ada OSCE, clinical OSCE, dan SEQ.

OSCE akan ada 6 stesen, di mana 1 stesen 10 minit. Dr Wan Zaidah berkata lagi, dalam 10 minit tu, satu soalan tu boleh pecah dua. Contohnya, soalan 1 ada 2 bahagian, iaitu 1A dan 1B, jadi setiap satu tu akan jadi 5 minit, maksudnya, kemungkinan ada 2 gambar berlainan. Lebih kurang OSCE biase je la kan? Watever it is, just prepare for OSCE.

Untuk clinical OSCE, ada 6 stesen. Boleh keluar procedure skill lab (CSC), PE, dan juga clerk history. Untuk yang history tu, selalunya dia akan tengok skill kita clerk patient macamana. Diagnosis tak lah berapa penting, yang depa nak tengok sangat adalah bagaimana kita ambil history. So, jangan risau mcmana nak dapat diagnosis, risau lah macamana nak clerk pt dengan cara yang betul. Baik hangpa hafal LORDSANFARO tu siap2.

Untuk SEQ tu, Dr Wan Zaidah berkata lagi, maybe 1 system akan ada 2-3 soalan. Terpulang pada committee banyak mana mereka nak ambil. Tapi, so far mcm tu lah.

Jangan lupa sila sebarkan alamat blog ini dan maklumat ini kepada sahabat-sahabat anda juga.

So, are you ready for it? Jgn lupa bersedia untuk kehidupan yang kekal abadi kelak juga ye.

Salam ukhuwah dan selamat berjuang!!!

1 comments:

ainaa ismail on March 16, 2009 at 10:28 AM said...

hari ni 16 mac!

 

the power of sharing Copyright © 2008 Black Brown Art Template by Ipiet's Blogger Template